Verslag Topontmoeting 1 maart 2016 - Positieve Gezondheid

De Topontmoeting stond in het teken van het nieuwe concept van Positieve Gezondheid, in 2011 geïntroduceerd door Machteld Huber. De aanwezigen werden in een presentatie van mede onderzoekster Marja van Vliet meegenomen in dit concept. 
 
Centraal staat hierin: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’. 
 
Een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie. Van 'gezondheid als afwezigheid van ziekte' naar 'positieve gezondheid met zes dimensies'. De mate van Positieve gezondheid, met haar zes dimensies, kan zichtbaar worden gemaakt in onderstaand spinnenwebdiagram. Zie onderstaande link om deze te bekijken.
 
Dit Spinnenwebmodel wordt op dit moment uitgewerkt tot een digitaal Scoringsingsinstrument in samenwerking met het Kenniscentrum Meetinstrumenten van VUmc. 
 
Marja van Vliet lichtte vervolgens het onderzoek toe, dat aan de hand hiervan is gedaan in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. Interessante inzichten die ik ook tijdens de Topontmoeting veel reactie en discussie opleverde.
 
Na een levendige discussie werd de avond afgesloten. Met een kleinere groep partners, die enthousiast is over dit concept, wordt een concreet vervolg gegeven aan deze avond. Wil je meedenken? Laat dat dan weten via Annamarie van der Velden: avdvelden@gezondopzuid.nl. Meer informatie over Positieve Gezondheid via: http://www.ipositivehealth.com/