Expeditie Duurzame Zorg

Samen één in Feijenoord, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), de gemeente Rotterdam en de GGD werken sinds begin dit jaar samen aan de Expeditie Duurzame Zorg Feijenoord. Een geïntegreerde aanpak gericht op de gehele keten van overgewicht, obesitas en diabetes in de wijken Bloemhof, Hillesluis en Afrikaanderwijk. Daarbij staan zowel gezondheidsbevordering, vroegopsporing als diagnose & behandeling centraal. Bijzonder aan deze aanpak is de samenwerking zowel met landelijke partners zoals de NDF, maar ook juist met een groot aantal partners in de wijk: 1stelijnszorg, 2delijnszorg, maar ook welzijnswerk, scholen en bedrijfsleven. Meer over Expeditie Duurzame Zorg, leest u op de officiële website www.expeditieduurzamezorg.nl.

De situatie in de wijken Bloemhof, Hillesluis en Afrikaanderwijk geeft om meerdere redenen aanleiding tot een ketenbrede aanpak. Het zijn relatief jonge wijken, armoede en werkloosheid staan centraal, maar met name de gezondheidssituatie geeft aanleiding tot een aanpak:

  • ‘Ervaren’ gezondheid is slecht
  • Percentage bewoners met depressieve klachten significant hoger dan gemiddeld in Rotterdam
  • Ongeveer 40% van de kinderen heeft matig overgewicht
  • 10-14% van de kinderen heeft obesitas
  • Ook volwassenen hebben relatief veel overgewicht en obesitas
  • De helft tot twee derde van de volwassenen voldoet niet aan norm ‘gezond bewegen’
  • Het percentage mensen met diabetes is 80% hoger dan verwacht

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het Masterplan. Op dinsdag 5 november is het plan tijdens een feestelijke kick-off bijeenkomst overhandigd aan wethouder Marco Florijn. LEES HIER het persbericht naar aanleiding van de kick-off bijeenkomst.

Het Masterplan vindt u HIER. Dit plan gaan wij in de komende periode op verschillende onderwerpen verder uitwerken. Mocht u geïnteresseerd zijn in het plan, wilt u meer informatie, of zou u samen willen werken? Neem dan contact op met Annamarie van der Velden, projectcoördinator van Samen één in Feijenoord (a.vandervelden@gcrandweg.nl).

- Persbericht openen in PDF formaat

- Masterplan Expeditie Duurzame Zorg openen in PDF formaat

- Presentatie Kick off Expeditie Duurzame Zorg op 5 november 2013 openen in PDF formaat